Skip to content

מטבח/ החמץ הראשון אחרי הפסח – לחם רב דגנים וקצת קמח תפוחי אדמה, 1 ש"ח לכל כיכר

מאי 2, 2016

עבר חג הפסח, התחיל חג החמץ. ביקרתי בשוק לחידוש המלאי. קבלו תמחיר: קילו קמח מלא: 9.80 ש"ח. חצי קילו איטריות רחבות בתפזורת וחצי ק"ג קמח שיפון: 8.5 ש"ח. קילו אורז מלא, קילו קמח לבן, חצי קילו עדשים כתומות קטנות, חצי קילו עדשים ירוקות בינוניות, חצי קילו קוואקר (שיבולת שועל) גדול – 25 ש"ח. סה"כ מוצקים: 43.30. כמו כן קניתי וויסקי מסוג ברבן (בורבון) ג'ים בים ב-100 ש"ח. לא מצאתי בשוק שמרים טריים (בקוביות) ואפילו לא שמרית (בשקית), וגם לא בשתי חנויות מכולת בשכונה. כולם אמרו לי שהאספקה תגיע רק ביום ג'. אבל לא התחשק לי לחכות עם הלחם הטרי שלי, אז קניתי שמרים יבשים, אריזה של שלוש שקיות ב-6 ש"ח, כל שקית מספיקה להתפחת ק"ג קמחים.

לחם רב דגנים, 16 כיכרות, 115 גרם החתיכה

לחם רב דגנים, 16 כיכרות, 115 גרם החתיכה

ככה שכל זה הקדמה לחמץ הראשון שאחרי הפסח – 16 לחמים קטנים מגווני קמחים:

לתוך קערה גדולה ניפיתי 600 גרם קמח מלא, 200 גרם קמח לבן ו-200 גרם קמח שיפון, והוספתי 100 גרם קוואקר ועוד 100 גרם קמח תפוחי אדמה כדי לכלות את המלאי של הפסח.

את הכבודה הזאת תיבלתי חופן זרעוני קצח שחורים, קומץ זעתר, קומץ כמון וקצת טימין, שלוש כפות סוכר וכף ורבע מלח, ולא שכחתי שקית אחת של שמרים יבשים. ועכשיו הנוזלים:  חצי כוס שמן תירס, ו-500 מ"ל מים פושרים-חמימים (אין להתייחס באדיקות לכמות הנוזלים. היא משתנה בהתאם ללחות הכללית באוויר ביום האפייה. בכל מקרה כדאי להוסיף את המים בזהירות רבה לקראת הסוף)

בסך הכל קיבלתי בצק במשקל 1.85 ק"ג, ובו 4 סוגי דגנים (אם מחשבים קמח מלא וקמח לבן בתור 2) וגם שמן תירס, שגם זה סוג של דגן, וכן קמח תפותי אדמה.

את הבצק לשתי בניחותא במשך 15 דקות (בידיים ארוזות בכפפות חד-פעמיות המשמשות אותי גם לערבוב החומרים, ומונעות הידבקות)

התפחה ראשונה בקערה מכוסה במגבת: כשעה (זמני ההתפחות תלויים בטמפרטורה הכללית ביום האפייה. הבצק אמור להכפיל את נפחו, לפחות. בימים יבשים כמו היום כדאי לשמן קצת את פני הבצק).

כיכר קטנה פרוסה, שלוש לישות

כיכר קטנה פרוסה, שלוש לישות

כמה אגרופים לבצק, לישה סמלית ועוד התפחה של כ-40 דקות.

ריפדתי תבנית בנייר אפיה, ובחשתי ביצה עם קצת מים. שוב אגרופים, שוב לישה קלה, ואת הבצק פרסתי לארבע, וכל רבע – לארבע. בכל כיכר קטנה  חרצתי  בסכין חד שני חריצים, הברשתי בביצה ופיזרתי על פני הבצק קוואקר וקצח.

ההתפחה הפעם התבצעה על גג התנור המתחמם ל-170 מעלות צלזיוס. בתחתית התנור הנחתי תבנית קטנה, שממש לפני האפיה מזגתי לתוכה מים רותחים. אחרי כרבע שעה של התפחה חמימה נכנסה התבנית לתנור, למסילה האמצעית.

אחרי 25 דקות אפיה סילקתי מתחתית התנור את התבנית ובה המים (מה שנשאר מהם) ובדקתי את מצב התחתית של הכיכרות. הפכתי את התבנית – פנימה-החוצה, והעברתי אותה למסילה התחתונה בתנור ל-7-8 דקות אפיה נוספות, כך שתחתיתו של הלחם תקבל קשיחות מתאימה.

וזהו.

את הכיכרות האפויות העברתי מיד למשטח קר. אחרי שהן מצטננות אפשר לאכול, וכמובן להקפיא, עטופות היטב (רצוי בעטיפות נייר, אפשר שקיות קמח, סוכר ומלח ריקות), וארוזות בתוך שקיות ניילון סגורות היטב.

תמחיר (בלי לחשב עבודה וחשמל):

קמחים: 10 ש"ח. שמן:  1.5 ש"ח. סוכר, מלח ותבלינים ונייר אפיה: 1.5 ש"ח. ביצה: 1 ש"ח. שמרים: 2 ש"ח. וראו זה פלא, לגמרי במקרה, בסך הכל: 16 ש"ח ל-16 כיכרות במשקל 115 גרם האחת.

מודעות פרסומת

From → מטבח

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: