Skip to content

מטבח/ אוזני פילו להמן הרשע

מרץ 10, 2014

אוזני המן,  הבה נודה, אינן אלא עוגיות פרג, שבצורתן המסחרית יש בהן כמות קטנה בצורה מצערת של מלית (או, אם תרצו – יותר מדי בצק). אך לא זו הבעייה המרכזית, אלא כמויות השומן העצומות בבצק הפריך. ומי שמנסים לחסוך בכמויות החמאה או השמן בבצק מהסוג הזה, מסתכן בכך שהתוצאה המתקבלת תהיה עוגיות מהסוג הקרוי "עוגיות אבק", או אף "עוגיות חנק", על שום התחושה שמתקבלת בפה  כשהעסק מתפורר לפרודותיו. דומה למעמולים מיובשים בני שנתיים, מי שעדיין לא הבין את הכוונה.

DSCF6183

אז הנה הצעה לאוזני המן עשויים בצק פילו דקיק, עם כמויות מיקרוסקופיות של שמן, וגם המלית קלילה ועמוסת פרי. כשמביאים ביס באוזן המן כזאת, עם שכבות הבצק הצהבהבות המתפצחות בין השיניים, כאשר המלית השחורה ממלאת את חלל הפה במתיקות שעושה פיצוצים קלים במוח, אפשר להתייחס לפנים משורת הדין אפילו לאחד כמו המן.

המלית:

הפרג ידוע בסובלנותו, שלא לומר אהדתו ונכונותו להכיל מיני פרי שונים. מחית תמרים למשל, או סילאן, היא אחת האופציות הטובות להמתקת הפרג. אבל לרגל החג החלטתי לגוון, והלכתי על תפוחים, בננות וצימוקים. הכמויות להלן מיועדות להכנת 60-70 אוזניים, מחבילה אחת של עלי פילו, 500 גרם, הכוללת 15-18 דפים, שמכל אחד מהם אפשר להכין ארבעה משולשים, שבכל אחד מהם כף שטוחה של מלית.

המצרכים: 300 גרם פרג טחון, 3 תפוחי גרנד או דלישס גדולים (בערך 600 גרם בלי קליפה וזרעים), 4 בננות (בערך 400 גרם), 100 גרם צימוקים, כוס סוכר, חצי כוס שמן, קורט מלח, כפית תמצית וניל, מעט יין או ברנדי ומים.

מפמפמים גס את התפוחים, פורסים  לקוביות קטנות את הבננות, קוצצים מעט את הצימוקים ומניחים בסיר עם הפרג, עם הסוכר ושאר המרכיבים. הנוזלים צריכים לכסות את המוצקים ולא יותר. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה עד שכל הנוזלים מתאדים או נספגים, בערך רבע שעה. לא מניחים לסיר  בעת הבישול ובודקים ללא הרף את המצב בתחתיתו כדי למנוע הידבקות וחריכה של הפרג. התוצאה היא מלית במשקל 2 ק"ג בערך.

הערה: מי שלא משוגע על טעמו של הפרג, יכול להוסיף גם תבלינים כמו קינמון, ציפורן וזנגביל.

הבצק:

עלי הפילו באים ארוזים וקפואים. מפשירים לפי ההוראות על האריזה. בדרך כלל 12 שעות במקרר. מתחילים את העבודה כשמלית כבר אינה חמה. על התבניות (שתי תבניות תנור של 35X35 ס"מ יכילו קרוב ל-70 משולשים) מתיזים מעט מים ופורסים נייר אפייה שאותו משמנים בשכבה דקה. מכינים קערית עם שמן וזרזיף מים ומברשת. מפנים משטח גדול ככל האפשר. את עלי הפילו מוציאים מהקופסה. מכסים אותם בשקית ניילון גדולה, ועליה מגבת לחה, למניעת התייבשות (הניילון מונע את הרטבת הדפים).

DSCF6170

מפרידים דף אחד, שניים או שלושה, לפי גודלו של משטח העבודה, ומורחים אותם בשכבה דקה של תערובת השמן והמים. בסכין חדה פורסים את דפי הפילו לאורכם. מניחים בקצה של כל מלבן מאורך כף שטוחה של מלית, ומקפלים למשולשים, שאותם מניחים בצפיפות בתבניות על פני נייר האפיה המשומן.

הערה: לפעמים הדפים אינם נפרדים בקלות ונוצרים חורים וקרעים. לא להיבהל ולא לזרוק את הפיסות שנקרעו. בגלל צורת ההכנה, אפשר ליצור  משולש פילו גם מכמה קרעים, וכמו כן אפשר להשתמש בקרעים בתור טלאים לסתימת חורים הנוצרים בדפים.

ועוד הערה: היחס בין הבצק והמלית בשיטה המוצעת כאן, הוא של 7-8 גרם בצק ל-30 גרם מלית בכל משולש. מי שאוהבים יותר בצק, נא יתכבדו וירכשו אריזת עלי פילו נוספת, ויעבדו בשכבה כפולה, כשבין שני עלי הבצק הפרוסים זה על גבי זה מושחים שכבת שמן/מים דקה, ואפשר גם לזרות מעט סוכר.

אפיה:

מחממים את התנור ל-160 מעלות. עד שהוא מתחמם, מושחים על גבי המשולשים מעט שמן/מים, ואפשר גם לזרות קצת סוכר, וכן  גרגירי פרג ו/או שומשום.

מכניסים את התבניות לתנור החם, ואופים 15 דקות. מחליפים את מקום התבניות – למעלה/למטה וגם פנימה/החוצה ואופים 10 עד 15 דקות נוספות, עד שהתחתיות נוקשות והצד העליון של המשולשים אפוי היטב – לעתים  חלק מפני הבצק מצהיבים מעט ואף משחימים קלות בשוליים. נא להיזהר מאפיית-יתר, כי אז דפי הפילו מתפוררים וגם הטעם לא משהו.

מצננים את התבניות  מחוץ לתנור, ואורזים בזהירות בשכבות. לשמור במקרר או במקפיא.

תמחיר (במחירי השוק): 300 גרם פרג – 12 ש"ח. תפוחים: 4 ש"ח. בננות: 3 ש"ח. צימוקים: 3 ש"ח. סוכר: 1.5 ש"ח. שמן (למלית הפרג ולמשיחה על העלים) :4 ש"ח. מעט יין ותבלינים: 1.5 ש"ח. חבילה של עלי פילו, 500 גרם: 17 ש"ח. סה"כ  בלי נייר אפיה וחשמל: 46 ש"ח.

חג שמח.

מודעות פרסומת

From → מטבח

סגור לתגובות.

%d בלוגרים אהבו את זה: