Skip to content

מטבח/ חגיגת חורף: עוגת פרג והדרים

דצמבר 26, 2013

לא אתחיל לטרחן פה בדבר עושר הטעמים והצבעים, הערכים הבריאותיים וכל השאר. עכשיו חורף. חורף זה הדרים. פרג בטח מתאים, אז למלאכה. מדובר בעוגת הדרים בחושה הפוכה. בסיום העבודה  מתקבלת בתור שכבה תחתונה עוגה בחושה תפוזית-אשכולית-לימונית שתחתיתה ספוגה בסירופ, ועליה שכבה של פרג, ועליו שכבה של פרוסות תפוזים ובשר לימונים.

שכבת הדרים עליונה: בעזרת פומפיה דקה מפיקים מ-6 תפוזים גדולים  גרד בלי להיות אדוקים (ז"א, משאירים קצת מהכתום, למי שאינו נבהל מקצת הפתעות ניתנות ללעיסה בתוך המרקם הרך. האחרים מוטב שיסלקו גם חלק מהציפה הלבנה) , ופורסים את התפוזים, כולל הציפה או חלקה  לפרוסות דקות. אם יש גרעינים מסלקים אותם בשלב הזה. פעולה דומה אך לא זהה מבצעים בלימונים: מפיקים גרד  מ-2 עד 3 לימונים בינוניים, אבל מקלפים אותם (אם הקילוף הידני בעייתי  משתמשים בסכין)  לפני שפורסים אותם תוך סילוק הגרעינים. סוחטים מיץ מאשכולית אדומה מרירה ומתפוז נוסף, קצת מים, כוס סוכר, ומבשלים את פרוסות התפוזים והלימונים ביחד עם המיצים והסוכר עד שקליפות התפוזים ננגסות בקלות (באפיה הם יעברו התרככות נוספת), 5 עד 10 דקות, תלוי בגובה הלהבה. בשר הלימונים הופך עיסתי, אבל זה בתכנון: הבשר העיסתי הזה ישמש אותנו כדי למלא את הרווחים בין פרוסות התפוז על גג העוגה. לא לשכוח קורט  מלח.

S0380096

פרוסות תפוז מבושלות ועיסת בשר לימונים ברווחים על תחתית התבנית

מסננים ושומרים את הנוזל. לא להתרגש מכך שהתוצאה של הבישול הזה מרירה וחמצמצה. זה כל הכיף, ומתיקותו של הסירופ בשלב האחרון תאזן את התוצאה.

מלית הפרג: כ-300 גרם פרג, מכוסים במים או בחלב עם קצת שמן וחצי כוס עד כוס סוכר, לפי הטעם. אפשר לתבל את העיסה בקינמון, מוסקט, ציפורן, זנגוויל, הל, מי ורדים, אלכוהול מועדף, תמצית שקדים, תמצית וניל, צימוקים, ריבה מהמצאי וכמובן גרד תפוזים או לימונים או שניהם – כל התיבולים האלה גם יחד, או חלקם, או גם אף אחד מהם לקבלת טעם הפרג בטהרתו. אפשרלהחליף את השמן או חלקו באגוזים או בבוטנים טחונים. אני השתמשתי בבוטנים לא קלויים, טחונים דק כולל הקליפה במטחנת תבלינים. מבשלים על אש נמוכה עד להתרככות הפרג ואידוי הנוזלים. לא לשכוח טיפה מלח.

S0400100

שכבת פרג מבושלת על פני פרוסות התפוזים

מרפדים תבנית תנור או תבניות אינגליש קייג בנייר אפיה, ומפזרים מעט סוכר. מסדרים את פרוסות התפוזים צמודות ככל האפשר, וברווחים ממלאים בעיסת בשר הלימונים. על פני השכבה הזאת מלבישים שכבת פרג, וניגשים להכנסת העוגה עצמה.

העוגה הבחושה: הכמויות הרגילות – לתבנית תנור של 32X25 ס"מ (פנימי), או 3 תבניות של אינגליש קייג, 25X10 ס"מ (פנימי):

לח: 4 ביצים, כוס שמן חמניות או תירס, כוס נוזלים (אפשר להשתמש בשליש כוס מהסירופ שהתקבל מבישול פרוסות התפוזים והלימון, שליש כוס יין מתוק ושליש מים או חלב) וגרד התפוזים והלימונים, ועוד התיבולים שהלכו לפרג, כולם או חלקם. מערבבים היטב.

יבש: 400 גרם קמח לבן מנופה, כוס סוכר, שקית אבקת אפיה (10 עד 12 גרם) וחצי כפית  סודה לשתיה. בוחשים היטב-היטב-היטב כדי שאבקות ההתפחה יימצאו בכל הנפח.

זה הזמן להפעיל את התנור. הרשת שתקלוט את התבניות אמורה להמצא בשליש התחתון של התנור, אך לא קרוב מדי לגוף החימום. החום: 160 מעלות.

S0530115

עוגת הדרים ופרג

מוזגים את הלח לתוך היבש ומערבבים היטב. המרקם המבוקש – כמו טחינה או דייסה סמיכות למדי. מותר להוסיף מעט קמח או מעט נוזל לקבלת המרקם המבוקש. את העיסה הזאת משטחים על פני הפרג, ומכניסים לתנור.

זמן האפיה של העוגה על פני תבנית אחת שטוחה בשליש התחתון של התנור: בין 20 ל-25 דקות. אם מכניסים את העוגה כשהתנור כבר ממש חם, אחרי כ-8 דקות, די ב-22 דקות אפיה. לבדיקה נועצים במרכז העוגה קיסם שאמור לצאת יבשושי למדי. מניחים את העוגה בתנור הסגור זמן מה למניעת התמוטטות.

כשהעוגה מתקררת מכינים את הסירופ: מיץ תפוזים או עדיף אפילו מיץ מנדרינות מתוק כדי לקבל עוד טעם, מבושל עם מים וסוכר – וכמובן כל התבלונים של הפרג והעוגה, כולם או חלקם. מבשלים עד ליצירת בועות, בלי להסמיך יותר מדי את הסירופ. התוצאה צריכה להסתכם בשתיים-שלוש כוסות של נוזל מתוק מאוד עם חמיצות ומרירות במידה.

מחוררים במזלג את חלקה העליון (שעומד להפוך תחתון של העוגה שהצטננה, ומוזגים מחצית מהסירופ. מצמידים לתבנית התנור הגדולה תבנית זהה לה, או מגש גדול ממנה, והופכים בתנועה חדה ומהירה (אם אופים בתבניות של אינגליש-קייג הפעולה פשוטה יותר) שופכים סירופ על פני פרוסות התפוזים וממתינים שהסירופ ייספג.

תמחיר: 300 גרם פרג לפי 40 ש"ח לק"ג: 12 ש"ח.  7 תפוזים גדולים לפי 3 ש"ח לק"ג – 5 ש"ח. אשכולית אדומה גדולה לפי מחירי השוק: 2 ש"ח. 3 לימונים: 2 ש"ח. 4 מנדרינות (מיץ לסירופ): 2 ש"ח. 3-4 כוסות סוכר: 3-4  ש"ח. 400 גרם קמח: 2.5 ש"ח. 4 ביצים: 4 ש"ח. כוס וקצת שמן:  3.5 ש"ח. נייר אפייה + אבקת אפיה + סודה לשתיה + תבלינים ויין: 8 ש"ח. סה"כ: כ-45  ש"ח. משקלה של העוגה (כולל הסירופ): 2.2 ק"ג. כלומר – בערך 20 ש"ח  לק"ג, בלי לחשב זמן עבודה וחשמל או גז לאפיה.

מודעות פרסומת

From → מטבח

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. טיפ/ טיפים ומתכונים זוכים | מאפיהו

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: