דילוג לתוכן

מטבח/ עוגת פרג ללא סוכר וללא שמן

אוגוסט 7, 2013

ובכן, לאחר הצלחת העוגה הבחושה הראשונה נטולת הסוכר והשמן, נראה לי שפתחתי ליין. הפעם תיכנס בתנור עוגת פרג. אני משתגע על הגרגירים השחורים הקטנים האלה, מה גם שהם מתחרים בהצלחה בהתמכרות לשוקולד, שהוא חומר שמאזן התועלת/נזק שלו אינו ברור.

DSCF5975

חומרים (לעוגה בתבנית 32X25 ס"מ או שלוש תבניות של אינגליש קייג):

200 גרם פרג טחון דק.

150 גרם צימוקים כהים + 150 גרם תמרים בשלים ורכים (או 300 גרם של אחד מהשניים)

200 גרם של אגוזי מלך + 200 גרם של גבינה לבנה כחושה (אם נמנעים מגבינה – 400 גרם של אגוזים).

מעט טחינה גולמית (לא חובה).

מעט חלב (לא חובה)

150 גרם שוקולד מריר (לא חובה)

300 גרם קמח.

שקית אבקת אפיה (10-12 גרם)וחצי כפית סודה לשתיה  (לא חובה).

5 ביצים.

גרידה של קליפת לימון או תפוז ומיץ מלימון או מתפוז אחד.

מעט יין.

תמציות ותבלינים.

ולמלאכה:

משרים את הצימוקים לפחות לשעה במים רותחים. אם משתמשים להמתקה בתמרים בלבד, מגלענים, מסירים את העוקץ וטוחנים אותם למשחה עם סטיק (עצלנים יכולים להשתמש בסילאן). התמרים הם אופציה טובה, כי טעמם משתלב להפליא עם הפרג. אם משתמשים גם בצימוקים, מסננים ושומרים את מי ההשרייה, וטוחנים ביחד עם התמרים.

טוחנים היטב את אגוזי המלך במעבד מזון.

מבשלים את הפרג 10 דקות עם מי ההשרייה ועם טחינת הצימוקים והתמרים,  עם  האגוזים הטחונים  ואפשר גם עם קצת חלב, או סתם תוספת מים (הפרג סופג נוזלים במהירות, ויש לבחוש ללא הרף). מוסיפים לעיסה המתבשלת את גרידת הלימון או התפוז ואת המיץ, ולא יזיק גם זירזוף של מעט יין מתוק (מוסקט זה טוב), וכמובן תבלינים ותמציות. אני הולך כרגיל על כל ההרכב: קינמון, ציפורן, מוסקט, הל, זנגוויל (ג'ינג'ר), תמצית רום, תמצית וניל, תמצית שקדים ותמצית רום. הכל בכמויות קטנות חוץ מהקינמון שבו איני מקמץ כי הוא גם מוסיף מתיקות. לא לשכוח קורט מלח להדגשת המתיקות.

מחלקים את העיסה המבושלת לשניים. מחצית אחת משאירים בצד ואחרי שהיא מצטננת מעט, שומרים במקרר. חלק זה ישמש למלית.

ממתינים טיפה ומוסיפים לחצי העיסה שהצטננה , בזו אחר זו, בתיווך בקערית, את 5 הביצים, ואפשר גם זירזוף של טחינה גולמית, (עד חצי כוס) ומים או חלב או שניהם לקבלת עיסה נוזלית שעתידה לקלוט עוד קמח. מערבבים היטב.

בשלב זה מחממים את התנור ל-160-170 מעלות.

מנפים את הקמח, מוסיפים לתוכו את אבקת האפיה ואת הסודה לשתיה (הערה: בגלל ההרכב הכבד של העיסה, אין לצפות שהעוגה תצא תפוחה כמו עוגה בחושה רגילה. בתום האפיה היא תהיה תפוחה יפה, אבל צפו לשקיעה. עם זאת, חומרי ההתפחה  מעניקים לעוגה אוויריריות מסויימת. אבל – אפשר גם לוותר על אבקת האפיה והסודה לשתיה,  ולהניח לביצים לעשות את העבודה). מערבבים בקפדנות רבה.

מאחדים את העיסה הלחה ואת הקמח ומערבבים היטב. דייסת הבצק צריכה להיות במרקם של טחינה סמיכה.  מוסיפים נוזלים בהתאם. מוזגים את עיסת הבצק לתבנית התנור מרופדת בנייר אפיה  או לתבניות האינגליש קייג (גם הן מרופדות בנייר אפיה, או משומנות קלות) ואופים במשך 25-30 דקות בתבנית הגדולה או 10 דקות יותר בתבניות האינגליש קייג. מפסיקים את האפייה אחרי שמרכז העוגה עובר בהצלחה את מבחן הקיסם. מותירים אותה בתנור המתקרר לאיטו.

אחרי שהעוגה הצטננה (ושקעה, למרבית הצער), משחררים אותה מהתבנית ומנייר האפיה. פורסים אותה לרצועות רחבות לצורכי איפסון וקלות הטיפול, ופורסים את הרצועות במרכזן. מורחים שכבה נדיבה של המחצית של עיסת הפרג ומכסים.

בעוגה המצולמת כאן ציפיתי את העוגה בשכבה דקה של שוקולד מריר מומס (למרות החסרונות הידועים)  – 150 גרם – בשיטת הבן מארי (אפשר במיקרו, מי שמשתמשים במכשיר הזה), מעורבב במעט אגוזים טחונים שהפרשתי בעוד מועד, עם תוספת של מעט חלב, וכן התמציות והתבלינים שבהם השתמשתי לאפיית העוגה.

*****

תמחיר במחירי השוק: פרג – 8 ש"ח (לפי 40 ש"ח לקילוגרם), צימוקים ותמרים – 7.5 ש"ח (לפי 30 ו-20 ש"ח לקילוגרם בהתאמה), אגוזים – 12 ש"ח (לפי 60 ש"ח לקילוגרם), גבינה כחושה – 5 ש"ח (לפי 24 ש"ח לקילוגרם), טחינה – 2 ש"ח (לפי 24 ש"ח לקילוגרם), קמח: 1.5 ש"ח, שוקולד – 4 ש"ח (לפי 22 ש"ח לקילוגרם) תפוז או לימון – 1 ש"ח, 5 ביצים – 5 ש"ח. מעט חלב, יין, תבלינים ותמציות: 4 ש"ח. סה"כ: 50 ש"ח  לעוגה שמשקלה 2 ק"ג, כלומר 25 ש"ח לקילו.

From → מטבח

One Comment

Trackbacks & Pingbacks

  1. טיפ/ טיפים ומתכונים זוכים | מאפיהו

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: