Skip to content

טיפ/ הזוטא הלבנה עימנו

אפריל 25, 2012

מי שהתנסה פעם בגידול ביתי של זוטא לבנה יודע שיש קשיים. כך שאפשר להבין מה רבה היתה שמחתי כשסוף סוף שיגשג עציץ אחד של זוטא, אחרי שישה או שבעה ניסיונות שהניבו כמה גבעולים צחיחים.  אחד מהם עוד עימי.

ומה – נגנב  המוצלח בתחילת החורף שעבר.

אלא מה? יגנבו את שכנו המבויש?

עד היום אני נזכר בו מדי פעם בגעגועים.

והחדשות הטובות הן שביחד עם השמיים המחייכים בתכול האביב מופיעים גם יבולי הזוטא הלבנה בשווקים. אפשר למצוא אותם אצל כמה מסוחרי העשבים. הראשון שקניתי השנה – קרוב ל-200 גרם של סחורה מובחרת – עלה לי ב-5 שקלים.

הזוטא (זוטא בגלל מידת העלים, לבנה בגלל הפרחים), בהנחה שנשאלתי, היא צמח התה הכי הכי. בחליטה נכונה, בלי להביא להרתחה, הגורמת להפרשת מרירות יתר, מביא העלעל הזה  תחרות בריאה בין עדינות לחריפות, והמתקה קלה תוציא לאור את זוגתה החמיצות. סוג של מנתה או נענע משודרגות ביותר מבחינת משפחת הטעמים. מובן שאפשר לגוון, מאוד במתינות, עם מרווה או רוזמרין או תה ירוק או קלוי.

 זוטא לבנה: עלעלים

ומה שטעמו כה טוב, בוודאי שהוא מבורך גם בסגולות מרפא, שעליהן תוכלו להתעדכן בזמנכם החופשי.

ונחזור לתכל'ס. צרור של 200 גרם, אם לא מדובר בתצרוכת של חמולה, הוא יותר מדי בשביל צריכה שוטפת לימים אחדים.   כל הצרור עובר שטיפה יסודית וסילוק עלים בעייתיים, ומניחים לייבוש ממושך. שיטת הייבוש היא כמו בזעתר – אפשר לשטוח את הצמחים על רשתות של תנור, קצת מרווחים, מעל לתבנית בגודל הרשת, במרפסת שמקבלת אוויר (הצמחים בצילום הם לפני שטיפה וייבוש). או משהו מקביל. העיקר שהצמח יקבל אוויר בשפע. הייבוש לוקח ימים אחדים לפחות, תלוי בטמפרטורה וברמת הלחות באוויר.

כשהעלים יבשים מסירים אותם מהגבעולים (לא חובה, כי הם לא הולכים לסלט כמו עלי הזעתר) ושומרים מחוץ למקרר בצנצנת סגורה היטב.

בונוס: גרניום ריחני (לימוני) במלוא פריחתו,שזה בדיוק עכשיו.  אמנם לא הפרחים הגדולים ועזי הצבע של אחיו הגרניום הרגיל, אבל לא תגידו שיש לו במה להתבייש.  אף הוא צמח תה מעולה, וגם פה יש להיזהר ממרירות יתר. למטה מימין  – אורגנו.

מודעות פרסומת

From → טיפ, מטבח

5 תגובות
  1. לא ידוע לי על בעיות מיוחדות בגידול זוטא.
    אדמה עשירה, שמש ישירה ומעט השקיה ואתה מסודר.
    מעל גובה של 100 מטר תקבל כמעט 100% הצלחה.
    באופן אישי מעדיף מרווה לשתיה חמה.

    בזוטא משתמש בקיץ:
    ענף טרי של זוטא, צמד עלי למון גראס לתוך חצי כוס עם מים רותחים.
    ממתינים חמש דקות ומעבירים לקנקן גדול של מי קרח-( 2 ליטר) – ויולה !

    האורחים שמגיעים מרחוק גומעים בצמא ואם מוסיפים כף סוכר חום או דבש לכוס עם המים הרותחים גם הילדים ישתו.

    אהבתי

  2. יונה שבה,
    "אדמה עשירה, שמש ישירה ומעט השקיה ואתה מסודר"…
    נסה פעם לגדל אותה בעציצים או באדניות.

    אהבתי

  3. צטערת, טעות בזיהוי.

    אהבתי

  4. משתמש אנונימי (לא מזוהה) permalink

    כיצד משרישים גרניום ריחני/לימוני?

    אהבתי

  5. לדעתי גוזמים באלכסון ענף יציב וירקרק בעל עלווה סבירה ותוקעים באדמה לחה.

    אהבתי

התגובות סגורות.

%d בלוגרים אהבו את זה: