טיפ: איך קולים בוטנים
מכל הפיצוחים הכי חביבים עלי הבוטנים. (אגוזי אדמה. סוג של קטניה) לכאורה, מה הבעיה. הבוטנים הקלויים זולים יחסית, ויש גם בוטנים באריזות. הבעיה היא, שבגלל מחירם הזול לא כדאי למוכרי הפיצוחים להשקיע הרבה בבוטנים, ובכל המקרים שנתקלתי בהם, הם מערבבים סחורה ישנה בחדשה ומשהים את הבוטנים זמן רב מדי במתקני החימום. התוצאה היא שחלק גדול מדי מהבוטנים קלויים יותר מדי. בוטנים לא טריים וקלויים מדי הם פחות טעימים, הם מאבדים חלק ניכר מאוד מערכם התזונתי, וקליית-יתר יכולה להביא גם נזקים בריאותיים.
החיסרון הזה לא קיים בבוטנים הקלופים באריזות הוואקום, אבל אלה גם יקרים למדי, גם מלוחים מדי וגם, איכשהו, בעלי טעם תעשייתי.
הפיתרון: לקלות בבית.
אחרי ניסיונות רבים הגעתי לנוסחה פשוטה וקלה לביצוע.
קניה:
בשווקים ניתן להשיג בוטנים לא קלויים במחירים שבין 15 ל-20 שקלים לק"ג. ככל שהבוטנים גדולים יותר הם יקרים יותר, והזנים הישראליים נחשבים למשובחים.
הכנה לקליה:
אם אתם אוהבים את הבוטנים נטורל, אפשר לגשת מיד לשלב האפיה. אם רוצים להשיג מליחות, הנה השיטה: מעבירים את הבוטנים לקערה, ומקצים כף מלח לכל 500 גרם (לפולנים מותר להוסיף חצי כף סוכר). מוסיפים כוס ורבע מים רותחים ובוחשים היטב. קפדנים יכולים להוסיף מעט קמח המשפר את איכות ההדבקה . נפטרים מעודפי הנוזלים ומעבירים את הבוטנים המומלחים לתבנית אפיה מרופדת בנייר אפייה.
קליה:
אם לא קולים כמויות מסחריות עדיף לעשות את העבודה בטוסטר-אובן כדי למנוע בזבוז חשמל. בתבנית ממוצעת של המכשיר הזה אפשר לקלות חצי קילו. בדרך כלל יש מקום לשני מגשים לפחות. אם המגש העליון סמוך מדי לגוף חימום חשוף, עדיף לכסות את הבוטנים בנייר אפיה כדי למנוע חריכה.
מחממים את התנור לטמפרטורה של 140 צלזיוס, מכניסים את התבנית/יות ולא נוגעים במשך רבע שעה.
כשהטיימר מצלצל, מוציאים את התבנית מהתנור, ובעזרת כף משחררים את הבוטנים (בגלל המלח והמים יש להם נטיה להידבק לנייר האפיה), הופכים את כיוון התבנית ומחזירים לתנור לחמש דקות נוספות. עם טיימר. אם משתמשים בשתי תבניות, מחליפים גם את מיקום התבניות.
עכשיו טועמים חצי בוטן, מתבוננים בצבע הבוטנים מתחת לקליפה, ומחליטים אם להחזיר לתנור, ולכמה דקות. בין 5 ל-10.
איך יודעים שהבוטנים מוכנים?
טעימה לא תעזור. הבוטנים בשלב הזה רכים וחמימים, ורק לאחר שיצטננו ויתקשו נוכל לדעת אם ועד כמה הצלחנו. לכן יש לסמוך על חוש הריח ועל חוש הראיה: אחרי רבע שעה מתחיל לעלות ריח הבשומת האופייני לקיטניה הזאת, ואחרי 20 דקות אפשר להבחין בשינויים קלים בצבע.
הערות:
** אם לא ממליחים את הבוטנים, זמן הקלייה קצר ב-5 דקות (המים מאריכים את זמן הקליה).
** אני לא מציין זמן קליה מדוייק (25 עד 35 דקות) משתי סיבות. האחת: כל תנור מתנהג אחרת. והשניה: כל חובב בוטנים עשוי לאהוב מידת קליה שונה.
** כדאי להביא בחשבון שבפעם הראשונה, עד שתלמדו את התנור, הקליה לא תהיה מוצלחת. לכן יש להביא בחשבון שעדיף לקצר ולא להאריך. אם אחרי שהבוטנים הצטננו מתברר שהבוטנים אינם קלויים דיים, אפשר להחזיר אותם לתנור לכמה דקות נוספות.
אריזה:
מה שהורס את הבוטנים הוא חימצונם. מזה משתמע שעדיף לארוז ולשמור אותם (מחוץ למקרר) בלי אוויר מיותר בסביבה. אני מעדיף צנצנות זכוכית קטנות ככל האפשר, ממולאות עד הסוף וסגורות היטב.
התגובות סגורות.